Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Ειρήνη: ένα αντιπολεμικό μήνυμα για παιδιά

Leave a Comment
Ειρήνη του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Δέσποινας Σαρόγλου
(9-10-2016)

Στην "Ειρήνη" ο Αριστοφάνης δε στέκεται στα δεινά και τις καταστροφές του πολέμου, αλλά προβάλει τη λαχτάρα του ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή και αναδεικνύει το μεγαλείο που μπορεί να προσφέρει μια ευτυχισμένη καθημερινή στιγμή αλλά και την αξία του οράματος για έναν δικαιότερο και πιο ανθρώπινο κόσμο.

Ο Αριστοφάνης καταφέρνει με όπλο του τη σάτιρα, βασικό συστατικό της κωμωδίας, να μιλήσει για τα πιο σοβαρά θέματα όπως την τιμωρία, τον πόλεμο, τις συμμαχίες και την πολεμοκαπηλεία, προσφέροντας όμως στο θεατή γέλιο, ευφορία, αισιοδοξία και ελπίδα.


"Ειρήνη" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Σαρόγλου.

Η Εταιρεία Θεάτρου TheatrAction παρουσιάζει το έργο του Αριστοφάνη με τη μορφή μιας μουσικοθεατρικής παράστασης με πέντε ηθοποιούς–μουσικούς, που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών. Υπάρχει ζωντανή μουσική που παρουσιάζει στοιχεία και ρυθμούς της αρχαιοελληνικής παράδοσης, χρησιμοποιώντας όργανα όπως νταούλι, μικρά κρουστά, λύρα, βιολί, μπουζούκι, συνδυάζοντας τα όμως με σύγχρονους ήχους σε πρωτότυπες μελωδίες.
Η διασκευή του έργου δραματουργικά και σκηνοθετικά είναι δομημένη έτσι ώστε το κάθε παιδί να μπορεί όχι μόνο να το παρακολουθεί ευχάριστα αλλά και να προσλαμβάνει ανάλογα με την ηλικία του διαφορετικά την ουσία αυτού. Παράλληλα, η απόδοση του με ανεπτυγμένους κώδικες σωματικού θεάτρου, οι χορογραφίες και η συχνή χρήση μάσκας, κούκλας και μαριονέτας δημιουργούν μια παράσταση "γραμμένη" στην παγκόσμια γλώσσα των παιδιών.

Η παράσταση περιόδευσε το καλοκαίρι του 2016 σε πόλεις και χωριά της Βόρειας Ελλάδας, καθώς επίσης και σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, με στόχο να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά κοινωνούς αυτού του μηνύματος, μεταφέροντας με ένα αντιπολεμικό καραβάνι την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Διασκευή: Δέσποινα Σαρόγλου
Μουσική Σύνθεση-ενορχήστρωση: Αγγελική Κωστάκη
Χορογραφίες: Τάσος Παπαδόπουλος
Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Δέσποινα Σαρόγλου
Σκηνογραφικές κατασκευές: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου
Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης
Παίζουν: Σίσσυ Δαμδούμη, Βαγγέλης Καλλίτσογλου, Κωνσταντίνος Κάτσος, Αγγελική Κωστάκη, Γιάννης Τσιακμάκης, Μάρι Χεκιμιάν.


Θέατρο Αυλαία (Κτήριο ΧΑΝΘ, είσοδος από Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 237700)
Κάθε Σάββατο στις 17:00
Εισιτήρια: 10€ (κανονικό), 8€ (μειωμένο)





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: