Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Συνέντευξη: Ο Φώτης Δούσος και ο Αλέξανδρος Ράπτης για την παράσταση, Η Αυγή και ο Ανθός

Leave a Comment
Η Αυγή και ο Ανθός στον Πολυχώρο Ενώ
(13-10-2016)

Η Αδαμαντία Ξηρίδου συνομιλεί με τον Φώτη Δούσο και τον Αλέξανδρο Ράπτη (Ομάδα Hippo)

Η διεθνής Ομάδα Hippo παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Θωμά Βελισσάρη ''Η Αυγή και ο Ανθός'', στον Πολυχώρο Ενώ, στη Θεσσαλονίκη. Το κείμενο βασίζεται σε ελληνικά λαϊκά παραμύθια και παραλογές, ενώ η κεντρική του ιδέα είναι εμπνευσμένη από τον "Λάμπρο" του Διονύσιου Σολωμού.

—Ποια είναι η υπόθεση του έργου;

H Αυγή και ο Ανθός είναι δυο δίδυμα αδέλφια που χωρίζονται από έναν επίβουλο και μοχθηρό βασιλιά και επιδιώκουν σε όλη την διάρκεια του έργου την επανένωσή τους. Αλλά δεν πρόκειται για δυο συνήθη παιδιά. Η Αυγή φέρνει το φως όπου πηγαίνει, ενώ ο Ανθός προσπαθεί να απελευθερώσει τους χωρικούς από τον ζυγό του βασιλιά.

—Πρόκειται για ένα κείμενο βασισμένο σε δημοτικά παραμύθια, παραλογές και στον "Λάμπρο" του Διονύσιου Σολωμού. Πώς γίνεται αυτό το πάντρεμα;

Σε αυτό το ερώτημα θα ήταν αρμοδιότερος να απαντήσει ο συγγραφέας του έργου, ένας αυθεντικός άνθρωπος του θεάτρου, ο Θωμάς Βελισσάρης. Όντως το έργο αποτελεί συμπίλημα διακειμενικών αναφορών. Πολλά και ετερόκλητα στοιχεία δένουν αρμονικά για να δημιουργήσουν μια πολύ συμπαγή ιστορία που δεν αφήνει ασυγκίνητους ούτε τους μικρούς ούτε τους μεγάλους θεατές μας.

—"Ο κόσμος γέμισε όνειρα σε όλα τα χωριά / Όνειρα καινούρια και ιδανικά /Χωρίς φόβο για κανέναν βασιλιά.". Τι ρόλο παίζουν για σας τα όνειρα στις ζωές των ανθρώπων;

Τα όνειρα είναι συνδεμένα με τις βαθύτερες επιθυμίες αλλά και τους ανομολόγητους φόβους των ανθρώπων. Στην ουσία είναι μια δεύτερη ζωή που διάγουμε πολλές φορές εν αγνοία μας. Είναι ωραίο να επικεντρωνόμαστε σε αυτή τη "μυστική ζωή", πλουτίζει την εμπειρία μας και μας δείχνει νέα πράγματα για τον εαυτό μας. Στο κείμενο τα όνειρα σηματοδοτούν την ανάγκη για έκφραση, την εσωτερική, προσωπική ελευθερία. Αυτό δηλαδή που κανείς δεν μπορεί να σου αφαιρέσει, παρά μόνο με τη δύναμη της "κακής μαγείας" (στο κείμενο), ή της παραπλάνησης, της συνειδησιακής αυταπάτης και του νοητικού ελέγχου (για παράδειγμα από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας στην αληθινή ζωή). Συμμεριζόμενοι τα νοήματα του κειμένου, τα όνειρα είναι και για μας η εσωτερική δύναμη του κάθε ανθρώπου, το στίγμα της προσωπικότητάς του.

—Υπάρχει σήμερα φόβος σε κάποιον βασιλιά; Πιστεύετε πως στην εποχή που ζούμε υπάρχουν φόβοι που κυριεύουν τα παιδιά, κι αν ναι, έχουν αλλάξει πρόσωπο όσο περνάνε τα χρόνια; 

Αναμφίβολα ζούμε σε μια εποχή φόβου και μεγάλη σύγχυσης. Ο μέγιστος φόβος για τη χειμαζόμενη από οικονομική κρίση ελληνική κοινωνία είναι το αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον, η οικονομική ανασφάλεια, η προοπτική της ανέχειας. Οι φόβοι αυτοί —που είναι βέβαια φόβοι των ενηλίκων— περνάνε και στα παιδιά κι έχουν σίγουρα μεγάλες ψυχολογικές επιπτώσεις.

—Κάθε παράστασή σας συνοδεύεται από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Πως σχεδιάζεται αυτό το πρόγραμμα; Για ποιους λόγους το θεωρείτε απαραίτητο για τα παιδιά; 

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος και του θεατρικού παιχνιδιού. Μέσα από αυτό εξετάζονται με πιο οργανωμένο τρόπο, σύνθετες έννοιες που ενυπάρχουν στο κυρίως θεατρικό έργο. Έτσι γίνεται μια εκ νέου διαπραγμάτευση θεμάτων όπως αλληλεγγύη, καταπίεση κι ελευθερία, συλλογική ευθύνη και προσωπικές επιλογές. Μέσα από το Drama δημιουργείται ένα αόρατο πλέγμα ασφαλείας, που δίνει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εκφραστούν χωρίς τα προσκόμματα της αυτο-λογοκρισίας και να διατυπώσουν αλήθειες.

—Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια σύγχρονη θεατρική παράσταση για παιδιά; 

Θα πρέπει να έχει εκπαιδευτική διάσταση χωρίς να είναι διδακτική με στείρο τρόπο, να έχει χιούμορ, να μην είναι σοβαροφανής, να σέβεται το ακροατήριό της, να χαρακτηρίζεται από αισθητική ολοκληρία, να συνομιλεί με καλλιτεχνικές τάσεις του εξωτερικού και να αγγίζει θέματα ουσίας.


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

"Η Αυγή και ο Ανθός" του Θωμά Βελισσάρη, σε σκηνοθεσία Φώτη Δούσου και Αλέξανδρου Ράπτη. (Ομάδα Hippo)

Σχεδιασμός δραστηριοτήτων εκπαιδευτικού δράματος: Καλλιόπη Φύκαρη, Hippo Theatre Group
Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Κίνηση: Hippo Theatre Group, Χάρης Πεχλιβανίδης
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ιωάννα Λιούτσια
Αφίσα: Βάλια Καπάδαη, Παύλος Παυλίδης
Μουσική-Οργάνωση Παραγωγής: Hippo Theatre Group

Παίζουν: Κυριάκος Βλάχος, Μαριάννα Παπασάββα, Κορνηλία Προκοπίου.

Πολυχώρος Ενώ (Ερμού 11, 1ος όροφος, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 257637)
Κάθε Σάββατο στις 17:00, από 29 Οκτωβρίου έως 26 Νοεμβρίου 2016
Εισιτήρια: 5€.
[Η παράσταση προτείνεται για παιδιά 4 έως 12 ετών]



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: