Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Μηνολόγιο Οκτωβρίου 2016

Leave a Comment
Θεατρικές προτάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
(1-10-2016)

Μια επιλογή από τις θεατρικές προτάσεις του μήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Στο πλαίσιο τον 51ων Δημητρίων θα παρουσιαστούν: "Compassion. The History of the Machine Gun", σε σκηνοθεσία Milo Rau, από τη Σάουμπινε (Θέατρο Ε.Μ.Σ. 5/10), "Το άλλο σπίτι", από την Ομάδα Εν Δυνάμει (Αυλαία, 6, 7, 11, 12, 13/10), "Και θα σφάξουμε το κουνέλι. Η ζωή είναι ωραία. Η ζωή είναι καλή. Θα σφάξουμε το κουνέλι" με τη Σοφία Κορώνη και την Αγγελική Παπαθεμελή (Αυλαία, 8, 9, 10/10), "Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί" του Ντέιβιντ Άιβς, από την Ομάδα ΑΤΟΝΑλ (Σφαγεία, 13, 14/10), "Μιράντα", σε σκηνοθεσία Οσκάρας Κορσουνόβας (Άνετον, 14, 15, 16/10)

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τη θεατρική μεταφορά του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος του Κώστα Ταχτσή "Το τρίτο στεφάνι". Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες δυο γυναικών που η μοίρα ένωσε τους δρόμους τους, της Εκάβης και της Νίνας, χρωματίζεται ο καθρέφτης της νεοελληνικής κοινωνίας με όλες τις αντιφάσεις της. (Μονή Λαζαριστών, από 7/10)

Στο Θέατρο Τ έρχεται η "Ωραία του Πέραν". Το έργο γράφτηκε το 1920 και έγινε μπεστ σέλερ της εποχής. Αποτέλεσε ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα των λαϊκών θιάσων. Πρόκειται για τον μοιραίο έρωτα της Ερμιόνης και του Αιμίλιου που γίνεται αφορμή να έρθουν ηθοποιοί και θεατές αντιμέτωποι με την αγάπη, τη μοναξιά, τη ζήλια, την απογοήτευση, με την ίδια τη ζωή και την τυχαιότητα της. Στην παράσταση, οι δυο ερμηνευτές (Γιώργος Παπαγεωργίου και Αντιγόνη Φρυδά), με "εργαλεία" τη ζωντανή μουσική της πολίτικης λύρας και "δάνεια" από τα ανεβάσματα των λαικών θιάσων (λάμπες, παραβάν, ηχητικά και οπτικά εφέ) οδηγούν το κοινό και "βυθίζονται" και οι ίδιοι στην αναβίωση ενός ρομάντζου. (από 7/10)

Το Σχήμα εκτός Άξονα παρουσιάζει την παράσταση "Πορείες Τρωάδων", σε σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Αναστασίας Θεοφανίδου. Με αφορμή τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη η παράσταση επιδιώκει να φέρει πιο κοντά στον θεατή τις πορείες των γυναικών και να φωτίσει στιγμές τους μέσα από αποσπάσματα της τραγωδίας αλλά και από μαρτυρίες άλλων γυναικών, που έζησαν μεταγενέστερα και βίωσαν την καταστροφή και τον ξεριζωμό, δημιουργώντας ένα υλικό που ακροβατεί ανάμεσα στο σήμερα και στο χθες. (Μπενσουσάν Χαν, από 13/10)

Η Θεατρική ομάδα ριSκο και το Αβέρτο Θέατρο παρουσιάζουν το έργο του Ζαν Πωλ Σαρτρ, "ΝΟ ΕXIT (Κεκλεισμένων των θυρών)", σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου. Με πολύ χιούμορ που μερικές φορές ξεπερνά τα όρια της ιλαροτραγωδίας, οι τρεις χαρακτήρες του έργου, οδηγούνται σταδιακά στην "αλληλοεξόντωσή" τους, που δεν είναι τίποτα άλλο από την παραδοχή της δυσκολίας της ειλικρινούς επικοινωνίας και της κατάρρευσης της προσωπικής εικόνας μέσα από το βλέμμα του άλλου. (Αυλαία, από 17/10)

"Ο Αμερικάνος" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη φιλοξενείται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Ο "Αμερικάνος" είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς: θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ο Θανάσης Σαράντος, ως αφηγητής, κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα του κειμένου, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων του Λάμπρου Πηγούνη, που ερμηνεύεται ζωντανά, από τον μουσικό Γιώργο Τζιαφέττα. (20, 21, 22, 23/10)

Η παράσταση του κλασικού αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ "H μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της" σηματοδοτεί μια διπλή επιστροφή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς επιστρέφει μετά από 13 χρόνια για να σκηνοθετήσει σε σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε και η Λυδία Φωτοπούλου, 8 χρόνια μετά την τελευταία της συνεργασία με το Κ.Θ.Β.Ε., επιστρέφει στη κοιτίδα της για να ερμηνεύσει τον ομώνυμο ρόλο. (Θέατρο Ε.Μ.Σ. από 20/10)


ΑΘΗΝΑ 

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει το έργο του Γιάννη Οικονομίδη, "Στέλλα κοιμήσου". Το πρώτο έργο που γράφει και σκηνοθετεί αποκλειστικά για το θέατρο ο κινηματογραφικός σκηνοθέτης Οικονομίδης, μας εισάγει μέσα στην πολυτελή βίλα του νεόπλουτου έλληνα, όπου η ευμάρεια συνυπάρχει με τη χυδαιότητα και οι σχέσεις έχουν το χρώμα του χρήματος. Το έργο γράφτηκε με τη δημιουργική συμμετοχή των ηθοποιών της παράστασης κατά τη διάρκεια των προβών. Κάθε παράσταση είναι ξεχωριστή, καθώς ο διάλογος διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό ζωντανά στη σκηνή, με βάση ένα συγκεκριμένο σενάριο. (Σκηνή Νίκος Κούρκουλος, από 13/10)

Στο Από Μηχανής Θέατρο παρουσιάζεται η παράσταση "Ο πίθηκος του Κάφκα" του Κόλιν Τίβαν, σε σκηνοθεσία Άκι Βλουτή, με τον Χάρη Αττώνη. Όπως στο μυθιστόρημα του Κάφκα "Μεταμόρφωση", ο Γκρέγκορ Σάμσα ξυπνάει στο δωμάτιο του και συνειδητοποιεί πως έχει μεταμορφωθεί σε έντομο, έτσι και στο έργο του Τίβαν, ένας φυλακισμένος πίθηκος αποφασίζει να εξανθρωπιστεί για να μπορέσει να επιβιώσει στον κόσμο των ανθρώπων. (από 14/10)

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής δραματουργίας, "Ο ήχος του όπλου", της Λούλας Αναγνωστάκη, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στο Θέατρο Τέχνης, επανέρχεται στη θεατρική σκηνή, σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου και τη Μίνα Χειμώνα στο ρόλο της Κάτιας. Το έργο διαδραματίζεται το ’85 με φόντο το προεκλογικό κλίμα και την συνθηματολογία της εποχής. Οι ήρωες βρίσκονται στα όρια νευρικής κρίσης, εξαιτίας της κρίσιμης πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα... (Altera Pars, από 14/10)

Η παράσταση της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris "Phone Home" βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που ακούσια ή εκούσια άφησαν το σπίτι τους για να φτιάξουν ένα καινούργιο. Τρία θέατρα σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις (Αθήνα, Λονδίνο, Μόναχο) δημιουργούν μια κοινή σπονδυλωτή παράσταση, η οποία παίζεται την ίδια στιγμή στις τρεις πόλεις, με τους θεατές κάθε θεάτρου να βλέπουν ένα μέρος της κάθε ιστορίας. Οι τρεις παραστάσεις μεταδίδονται παράλληλα στο διαδίκτυο, δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές σε ολόκληρο τον κόσμο να επιλέξουν την πόλη και την εξέλιξη της ιστορίας που θα παρακολουθήσουν. (Σφενδόνη, 19-30/10)

Το έργο του Άνταμ Σάιντελ, "Φοβάσαι;" παρουσιάζεται σε πανευρωπαική πρεμιέρα στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης. Ένα ανατρεπτικό ερωτικό θρίλερ με χιούμορ και κινηματογραφικό ρυθμό. Μια συναρπαστική ιστορία για τον φόβο, τον έρωτα, τις εμμονές, τα όρια, την προσδοκία. Ένα καυστικό σχόλιο πάνω στην "κανονικότητα" των σχέσεων. Σκηνοθετεί η Ελένα Καρακούλη. (από 26/10)





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: