Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Θέατρο Πόρτα 2016-2017: με έμφαση στο μαύρο χιούμορ

Leave a Comment
Κάφκα, Μπουλγκάκωφ και Γκόγκολ στο Θέατρο Πόρτα
(21-9-2016)

Το Θέατρο Πόρτα και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Θωμάς Μοσχόπουλος παρουσιάζουν το νέο πρόγραμμα του θεάτρου για την περίοδο 2016-2017. Με 3 επαναλήψεις επιτυχημένων παραστάσεων της περσινής σεζόν και 3 νέες παραγωγές στην κεντρική σκηνή, το φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου Πόρτα έχει ως άξονα τη λογοτεχνία και το μαύρο χιούμορ που κρύβεται πίσω από τις λέξεις της μυθιστορίας.

Το πρόγραμμα:

από 2 Οκτωβρίου 2016 [για 10 παραστάσεις]
"Ο Θεατροποιός" του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση. (2ος χρόνος)
Παίζουν: Νίκος Χατζόπουλος, Νικήτας Αναστόπουλος, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Άρης Μπαλής, Κλεοπάτρα Τολόγκου.

από 10 Οκτωβρίου 2016 [για 10 παραστάσεις]
"Οι αναστατώσεις του Οικότροφου Τέρλες" του Ρόμπερτ Μούζιλ, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη. (2ος χρόνος)
Παίζουν: Βασίλης Σαφός, Γρηγόρης Μπαλάς, Μπλερίμ Δαμπιράι κ.ά.

από 9 Οκτωβρίου 2016
"Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο", (βασισμένο σε ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου), από το Patari Project, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου. (2ος χρόνος)
Παίζουν: Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης.

από 18 Νοεμβρίου 2016 
"Η Δίκη του Κ." (βασισμένη στο μυθιστόρημα "Η Δίκη" του Φραντς Κάφκα), σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.
Παίζουν: Σωκράτης Πατσίκας, Μιχάλης Συριόπουλος, Κίττυ Παϊταζόγλου, Θάνος Λέκκας, Μάνος Γαλάνης, Ειρήνη Μπούνταλη, Παντελής Βασιλόπουλος, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Ελένη Βλάχου, Φοίβος Συμεωνίδης.

από 6 Δεκεμβρίου 2016
"Μαύρο χιόνι-το ημερολόγιο ενός μακαρίτη" (βασισμένη στο θεατρικό μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ), σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου.
Παίζουν: Εύα Αγγελοπούλου, Γιάννης Γιαννούλης, Τάσος Δημητρόπουλος, Δημήτρης Δρόσος, Εύα Εύα Οικονόμου Βαμβακά, Γιάννης Στεφόπουλος και Κώστας Φιλίππογλου.

από 30 Ιανουαρίου 2017
"Μύτη" (η εκδοχή των Patari Project της κλασικής νουβέλας του Νικολάι Γκόγκολ), σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου.
Παίζουν: Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Ηλίας Μουλάς, Κίττυ Παϊταζόγλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αλεξανδρος Χρυσανθόπουλος.


ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

από 18 Δεκεμβρίου 2016 
"Ένας δράκος…μα ποιος δράκος;"
Μια διασκευή του "Δράκου" του Γιεβγκένι Σβάρτς από την Ξένια Καλογεροπούλου και τον Θωμά Μοσχόπουλο.

Μια σάτιρα για τα τρομαχτικά όσο και γελοία πρόσωπα της εξουσίας και τις μεταμφιέσεις της, τις κοινωνικές φυλετικές και λοιπές διακρίσεις, τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, τον κομφορμισμό και τη χειραγώγηση της σκέψης.
Παίζουν: Σωκράτης Πατσίκας, Τιμόθεος Θάνος, Μιχάλης Μιχαλακίδης, Μάνος Γαλάνης, Ειρήνη Μπούνταλη, Παντελής Βασιλόπουλος, Ελένη Βλάχου, Τάσος Δημητρόπουλος.

από 1 Οκτωβρίου 2016
"Κοίτα" (παράσταση για βρέφη από 8 μηνών έως νήπια 4 χρόνων), σε σύλληψη και σκηνοθεσία Κατερίνας Καραδήμα.
Το Θέατρο Πόρτα συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Μικρό Θέατρο Αγρινίου και παρουσιάζει τη βρεφική παράσταση "Κοίτα!", την ιστορία μιας ολόκληρης μέρας ενός μωρού μέσα στο σπίτι. Ανακαλύπτει ήχους και σκιές, κρύβεται, εμφανίζεται και παίζει με ό,τι του μοιάζει με παιχνίδι. Φτερά που πετούν, μπάλες που πέφτουν, χρώματα που αλλάζουν, νερό που κυλάει κι ένα μωρό που λίγο λίγο γίνεται παιδί. Η μαμά είναι κάπου εκεί γύρω ή και δεν είναι, αλλά κάθε φορά που κάτι σημαντικό συμβαίνει, εκείνο έχει την ανάγκη να μοιραστεί μαζί της την έκπληξη και τη χαρά της ανακάλυψης.

ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ

από 7 Ιανουαρίου 2017 (και το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα)
"Παραμύθια με την Ξένια" (για παιδιά 4 έως 8 χρόνων) [3ος χρόνος]
Αφηγήσεις παραμυθιών απ' όλον τον κόσμο για τους μικρούς μας ακροατές από την Ξένια Καλογεροπούλου. Ιστορίες που θα ζωντανέψουν πάνω στη σκηνή και ύστερα θα παρασύρουν τα παιδιά σε δράσεις και παιχνίδια με την Άννα Παπαφίγκου, ενώ η Ξένια Καλογεροπούλου θα συζητά με τους συνοδούς τους για την αναγκαιότητα της προφορικής αφήγησης.

"(Δεν) είμαι ΠΡΟ" (για παιδιά κι εφήβους από 10 έως 18 ετών) [3ος χρόνος]
Σε μια χιουμοριστική ιστορία-μάθημα αντι-bullying για το κυνήγι της δημοφιλίας στο σχολείο, δύο φίλοι αφηγούνται την ιστορία της γνωριμίας τους και πώς ο ένας προκειμένου να τραβήξει την προσοχή του άλλου, αποφάσισε να υιοθετήσει όλους τους πιθανούς "ρόλους", αλλά ξέχασε να είναι ο εαυτός του. Η παράσταση παρουσιάζεται μέσα στη σχολική τάξη.
Κείμενο- Σκηνοθεσία-Σχεδιασμός προγράμματος: Τάσος Αγγελόπουλος
Σκηνικά αντικείμενα: Λένα Σιταρά
Παίζουν: Μαρία Κωνσταντά, Χρήστο Τσαβλίδη.

ΆΛΛΕΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ
Από τον Ιανουάριο 2017
Σ' ένα πρόγραμμα τεσσάρων κύκλων, σημαντικοί καλλιτέχνες ανεβαίνουν στη σκηνή και παρουσιάζουν μουσικές, χορευτικές παραστάσεις και performances.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Μουσικού Προγράμματος: Κορνήλιος Σελαμσής
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Χορευτικού Προγράμματος: Χρήστος Παπαδόπουλος

1ος Κύκλος

Μουσική- Περί Έρωτα
Πέντε σύμμεικτα ακροάματα σχετικά με τον έρωτα και τις πνευματικές και σαρκικές πτυχές του. Ένας μουσικός, ένας συγγραφέας, ένας ηθοποιός, ένας εικαστικός και ένας σκηνοθέτης "συνέρχονται κρυφά" και σε σύντομο χρόνο σχηματοποιούν ένα κάποιου τύπου γεγονός, μια συναυλία κλασικής μουσικής.

2ος Κύκλος
Χορός- Ίρις Καραγιάν
Ένα έργο που ασχολείται με την κατασκευή ενός ζωντανού, εναλλασσόμενου τοπίου που ο θεατής καλείται να παρακολουθήσει διανοητικά και μέσω των αισθήσεων, ενεργοποιώντας την φαντασία του για την πρόσληψη της σκηνικής αφήγησης. Σε αυτή την παραγωγή, η Καραγιάν εμπλέκει συνθετικά τον ήχο, την κίνηση και το φως με στόχο τη δημιουργία ενός συνολικού παλμού που αποτελείται από ανεξάρτητα, ετεροχρονισμένα και συγχρονισμένα ερεθίσματα. 

3ος Κύκλος
"Χορωδία ανέργων", σε σκηνοθεσία, έρευνα και δραματουργία Ελένης Ευθυμίου.
"Όσα δε μπορούν να ειπωθούν, μπορούν να τραγουδηθούν"
Μια παράσταση για την εργασία με αφορμή αληθινές ιστορίες ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως "άνεργοι". Επί σκηνής ένα σύνολο προσώπων, που έτυχε να αναζητούν εργασία, σε μία χώρα με περιορισμένες ευκαιρίες και αβέβαιο μέλλον. Δε γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά τώρα μοιράζονται εμπειρίες από τη ζωή τους, φόβους, ελπίδες και…τραγουδούν. Το τραγούδι τους δεν είναι λυπημένο, το τραγούδι τους έχει απεύθυνση. Μία κραυγή αισιοδοξίας, μία πρόταση για δημιουργία έξω από το πλαίσιο της μισθωτής εργασίας.

4ος Κύκλος
Μουσική-Συναυλίες
Το Θέατρο Πόρτα φιλοξενεί τον Μάιο δημοφιλείς καλλιτέχνες σε διαφορετικές κι απρόσμενες εμφανίσεις.

Θέατρο Πόρτα (Μεσογείων 59, Αθήνα)
www.porta-theatre.gr





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: