Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Υπόγειο" (Αυλαία, 23-26/9), "Προσωπική συμφωνία" (Κολοσσαίον, 25/9-6/10), "Ρένα" (Αριστοτέλειον, 27/9-6/10), "Οθέλλος" (Αμαλία, 2-13/10), "Οι 12 ένορκοι" (Αθήναιον, 4-5/10)

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν: πρόγραμμα 2016-2017

Leave a Comment
19 θεατρικές παραγωγές στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν
(15-9-2016)

"έως ότου -φως μου- βγούμε από την τρικυμία αυτού του κόσμου"
Φαντασία, Γιάννης Σκαρίμπας 

Το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, έχοντας ως οδηγό τον στίχο του Γιάννη Σκαρίμπα, παρουσιάζει 19 θεατρικές παραγωγές.
Το πρόγραμμα της περιόδου 2016-2017 περιλαμβάνει νέες παραγωγές σύγχρονων και κλασικών έργων, επαναλήψεις επιτυχημένων παραστάσεων, μετακλήσεις και διεθνείς συμπαραγωγές, αφιερώματα και εκδηλώσεις για την επέτειο των 30 χρόνων από τον θάνατο του Καρόλου Κουν.

Για πρώτη φορά, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης συνεργάζονται στην από κοινού θεατρική παρουσίαση της εμβληματικής τριλογίας του Στρατή Τσίρκα "Ακυβέρνητες πολιτείες". Το πρώτο μέρος της τριλογίας θα ανέβει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, τον Μάρτιο του 2017. 

17 Σεπτεμβρίου
Ζάππειο -45ο Φεστιβάλ βιβλίου
Μια γιορτή για τον Σαίξπηρ
Τετρακόσια χρόνια μετά τον θάνατο του δραματουργού, δεκαοχτώ θεατρικοί συγγραφείς συναντήθηκαν στο Θέατρο Τέχνης σε ένα εργαστήριο Θεατρικής Γραφής με τίτλο "Γράφοντας θέατρο με χαρακτήρες από τα έργα του Σαίξπηρ", με εισηγητή τον θεατρικό συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη. Διάβασαν, έγραψαν, έσβησαν και δημιούργησαν ένα σπονδυλωτό έργο με ελισαβετιανό άρωμα που θα παρουσιαστεί σε μορφή προχωρημένου αναλογίου. Στο αναλόγιο συμμετέχουν ηθοποιοί που έλαβαν μέρος στα εργαστήρια υποκριτικής του Θεάτρου Τέχνης "Μια γιορτή για τον Σαίξπηρ" που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2016.
 

ΥΠΟΓΕΙΟ


3-4, 10-11, 17-18, 24-25 Οκτωβρίου
"Αδαμαντία" του Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. [επανάληψη]
Η Αδαμαντία, αγωνιά να επιβιώσει κτίζοντας στην άµµο της αφρικανικής ερήµου την διαρκώς µετέωρη προσωπική της περιπέτεια. Γυναίκα και Άνδρας, Μάνα και Πατέρας σε µια οικογένεια που της ζητά να απολογηθεί για όσα λαχτάρησε αλλά δεν τα έζησε.
Ερμηνεύει η Μάνια Παπαδημητρίου.

6, 7, 8, 9 & 13, 14, 15, 16 Οκτωβρίου
"Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου", σε κείμενο Γιάννη Λιγνάδη και σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη και Γιάννη Παναγόπουλου, από το Hellenic Education & Research Center
Η παράσταση αποτελεί το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του προγράμματος "Thucydides Dramaticus: The Theater of War" που διοργανώνει το Hellenic Education & Research Center, με σκοπό την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική συνάντηση ανθρώπων από τρεις ηπείρους.

Θεματική: τα όρια της αγάπης

29 Οκτωβρίου 2016 έως 15 Ιανουαρίου 2017
"Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα" του Ζοέλ Πομμερά, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.
Μικρές ιστορίες-εικόνες που μιλούν με μελαγχολία, σκληρότητα, μεταφυσική διάθεση αλλά και πολύ χιούμορ για το αδιέξοδο της αγάπης. Της αγάπης που δεν καταφέρνει να επανενώσει ποτέ πραγματικά "τη Βόρεια με τη Νότια Κορέα". Της αγάπης που είναι αλληλένδετη με την απώλεια.
Εραστές, σύζυγοι, οικογένειες, φίλοι… Ακόμα και όταν καταφέρνουν ν΄ αγαπηθούν, συνειδητοποιούν ότι "η αγάπη δε φτάνει". Ίσως γιατί "η αγάπη δεν υπάρχει. Η αγάπη είναι μια επινόηση. Ένα παιχνίδι του μυαλού. Η αγάπη είναι ένα είδος αρρώστιας που μας κάνει να κάνουμε πράγματα τρελά, επικίνδυνα…"
Παίζουν: Κλέων Γρηγοριάδης, Μαρία Καλλιμάνη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ιωάννα Μαυρέα, Δημήτρης Πασσάς, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Φραγκούλης.
Συμμετέχουν: Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Ανθή Σαββάκη.
Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.

14 Νοεμβρίου 2016 έως 7 Φεβρουαρίου 2017
"Φαίδρα", σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου.
Η Άντζελα Μπρούσκου επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης με μια παράσταση πάνω στον συνταρακτικό μύθο της Φαίδρας. Η βίαιη φύση του έρωτα, η δυσλειτουργία της οικογένειας, η πίστη, ο μηδενισμός είναι μερικά από τα ζητήματα που θίγονται μέσα από τη βασανιστική και καταστροφική σχέση της Φαίδρας με τον θετό γιο της Ιππόλυτο...
Παίζουν: Παρθενόπη Μπουζούρη, Κώστας Νικούλι, Γεωργιάννα Νταλάρα, Στράτος Τζώρτζογλου κ.ά.

21 Ιανουαρίου έως 12 Μαρτίου 2017
"Ο φόβος τρώει τα σωθικά" του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα.
Μια μοναχική γερμανίδα καθαρίστρια, χήρα με τρία μεγάλα παιδιά, ερωτεύεται τον κατά πολύ νεότερό της μετανάστη Αλί. Η Έμμι δε θα διστάσει να εναντιωθεί στο συντηρητικό και άκρως ξενοφοβικό περίγυρό της και θα παντρευτεί τον Αλί. Το φαινομενικά αταίριαστο ζευγάρι ζει πολύ ευτυχισμένα, όμως το μίσος και η άγρια περιφρόνηση που αντιμετωπίζουν και οι δύο καθημερινά, αρχίζουν να μολύνουν τον έρωτά τους. Ο φόβος —και ο ρατσισμός— τρώει τα σωθικά της Έμμι και του Αλί που καλούνται να αναμετρηθούν με τα όρια της αγάπης τους.
Στον ρόλο της Έμμι η Τάνια Τσανακλίδου

14 Φεβρουαρίου έως 11 Απριλίου 2017
"Ιβάνωφ" του Άντον Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου.
Ένας άνδρας άλλοτε εύρωστος, έξυπνος και δραστήριος, βυθισμένος πλέον στην απραξία, αρνείται να ακολουθήσει τις συμβουλές που του προσφέρει ο στενός του περίγυρος για να σώσει την περιουσία του, αλλά και τη γυναίκα του, που πάσχει από φυματίωση. Μια νέα γυναίκα θα "αναζωπυρώσει" προσωρινά την ψυχή του, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να πάψει να πνίγεται από την ενοχή.
Παίζουν: Νίκος Κουρής, Ηρώ-Ελένη Μπέζου, Δημήτρης Πασσάς, Έλενα Τοπαλίδου κ.α.

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
17 Μαρτίου έως 28 Μαΐου 2017
"Ακυβέρνητες Πολιτείες: Η Λέσχη" του Στρατή Τσίρκα, σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου.
Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης συνεργάζονται στο ανέβασμα της τριλογίας του Τσίρκα, που θα ξεκινήσει από τη φετινή και θα ολοκληρωθεί στην επόμενη καλλιτεχνική περίοδο. Η "Αριάγνη", σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, θα ανέβει σε σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και η "Νυχτερίδα", σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη, σε χώρο που θα επιλεγεί αργότερα.


ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΦΡΥΝΙΧΟΥ


22, 23, 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016
"Insenso" του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου.
Το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει την παράσταση που άνοιξε στις 15 Ιανουαρίου 2016 την αυλαία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας και εγκαινιάζει στις 18 Οκτωβρίου 2016 τη Θεατρική Ολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί στην ίδια πόλη.
Το "Insenso" είναι η ιστορία μιας γυναίκας που "παραφρονεί" από έρωτα, που ο έρωτας εξωθεί πέραν της λογικής της, πέραν του μέτρου, πέραν κάθε αποδεκτού ορίου: Insenso, ολοσχερής ήττα της φρόνησης–εξουθενωτικός θρίαμβος των αισθήσεων, ακροβασία στα όρια της λογικής.
Ερμηνεύει η Αλεξάνδρα Καζάζου.

30 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2016
ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΑΝΑΛΟΓΙΟ 2016" 
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Σίσσυ Παπαθανασίου
Το "Αναλόγιο 2016" πιστό στο ραντεβού του με το ελληνικό κοινό, 12 χρόνια μετά από την πρώτη διοργάνωσή του (2005), μετρά περισσότερες από 100 παραστάσεις και μεγάλο αριθμό παράλληλων εκδηλώσεων και διεθνών συμμετοχών.

7, 8 και 9 Οκτωβρίου 2016
"Ερωτόκριτος" του Βιτσέντζου Κορνάρου. [επανάληψη]
Μια διαφορετική ανάγνωση του "Ερωτόκριτου", προτείνουν οι Χαΐνηδες και η ομάδα χορού ελλήνων ακροβατών "Κι όμΩς κινείται", σε μια μουσική παράσταση βασισμένη στην κορυφαία έμμετρη μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου.

10-11, 17-18, 24-25 Οκτωβρίου 2016
"Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι", σε κείμενο και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. [επανάληψη]
Ο Φωκίων Καπνίδης είναι τρόφιμος του ΑΑΨΟΥ (Άσυλο Ανιάτως Ψεκασθέντων Ολικής Υστερήσεως). Κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό για τον "Τρόφιμο της Χρονιάς" καθώς αυτοαναγορεύτηκε, "Ο Νεκρός της Αμφιπόλεως" κι έκτοτε επιδεικνύει ανάλογη διαγωγή. Σήμερα ο Φ.Κ. έχει την τιμητική του. Δίνει την καθημερινή διάλεξη που αναλαμβάνει κάθε χρόνο ο "Τρόφιμος της Χρονιάς" μπροστά σε ένα ακροατήριο που αποτελείται από τους άλλους τροφίμους, συγγενείς και φίλους καθώς και από το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό του ιδρύματος…

14-15-16, 21-22-23, 28-29-30 Οκτωβρίου και 4-5-6 Νοεμβρίου 2016
"Μια πέτρα λάθος", σε κείμενο και σκηνοθεσία Θόδωρου Γράμψα.
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και η Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά, παρουσιάζουν στο Θέατρο Τέχνης σε μια δίγλωσση παράσταση.

Θεματική: τα όρια της τρέλας

2 Νοεμβρίου 2016 έως 12 Ιανουαρίου 2017
"Διάφορες Επιλογές Πέτρος" του Ευθύμη Φιλίππου, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη. 
Μια αφήγηση, μια ομολογία, μια περιγραφή των γεγονότων που συνέβησαν εκείνο το καλοκαίρι ανάμεσα σε δύο αδέρφια σε μια παραθαλάσσια μικρή πόλη ή σε ένα παραθαλάσσιο μεγάλο χωριό. Μια παραβολή για την αγάπη, τη διαστρέβλωση των ορίων, την εξουσία και τη συναισθηματική εξάρτηση. Ένα έργο που αποτελείται από ένα διήγημα του Ευθύμη Φιλίππου για την ακραία παρεκτροπή μιας σχέσης και την επιλογή 16 ελληνικών λαϊκών και άλλων τραγουδιών γραμμένων σε κασέτα, που διακόπτουν και συνδέουν τον πεζό λόγο. Ένας άνθρωπος μόνος που αφηγείται και τραγουδά με τη συνοδεία ενός πιάνου.
Παίζει ο Χρήστος Στέργιογλου

12 Νοεμβρίου 2016 έως 15 Ιανουαρίου 2017
"RELAX... MYNOTIS, μορφές ελληνικής αθανασίας", σε κείμενο και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. 
Ένας ηθοποιός, μεγάλος όχι μόνον σε αξία αλλά και σε ηλικία, υπαγορεύει τη διαθήκη του σε έναν βοηθό συμβολαιογράφου. Μέσα σε μιαν ατμόσφαιρα εξορκισμού του επικείμενου (ή μήπως συντελεσθέντος;) τέλους εμφανίζονται ως συνομιλητές του ηθοποιού, ενεργά φαντάσματα και όχι τυπικές φυσικές παρουσίες, ένας μεγάλος πολιτικός και ένας μεγάλος ποιητής.
Παίζουν: Βασίλης Παπαβασιλείου, Γιάννος Περλέγκας.

22 Νοεμβρίου 2016 έως 7 Φεβρουαρίου 2017
"Η σονάτα του Κρόιτσερ" του Λέοντος Τολστόι, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου. 
Τον βρίσκουμε στο τρένο, αμέσως μόλις έχει αθωωθεί για τη δολοφονία της γυναίκας του, να διηγείται την ιστορία του. Να θυμάται τη μουσική που μοιράζονταν εκείνη με τον νεαρό βιολονίστα εραστή της. Πώς άκουγε ο Π. εκείνη τη μουσική; Πώς καλλιεργήθηκε μέσα στην ψυχή του το πάθος που κατεύθυνε τα πράγματα ώστε να συμβεί αυτό που φοβόταν περισσότερο; Με μουσική υπόκρουση τη Σονάτα αρ.9 του Λ. Φ. Μπετόβεν έμπνευση γι’ αυτό το έργο, ο ήρωας του Τολστόι, προσπαθεί να μας εξηγήσει πόσο επικίνδυνη και μοιραία μπορεί να σταθεί η κυριαρχία του ανθρώπινου ερωτικού πάθους πάνω στη λογική.
Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Κατερίνα Φωτιάδη
Επί σκηνής στο πιάνο, ο Θοδωρής Οικονόμου.

20 Ιανουαρίου έως 9 Απριλίου 2017
"Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία" του Ροζέ Βιτράκ, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.
Το έργο ορόσημο του σουρρεαλιστικού κινήματος, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα από τον Κάρολο Κουν κατά την περίοδο 1973-74, ανεβαίνει και πάλι στο Θέατρο Τέχνης και για πρώτη φορά παγκοσμίως ως μουσικό έργο.
Λιμπρέτο-μουσική σύνθεση: Σταμάτης Κραουνάκης.

14 Φεβρουαρίου έως 11 Απριλίου 2017
"2017", σε κείμενα Πιτσιρίκου και σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη.
Η Κάτια Γέρου επιστρέφει στη σκηνή της Φρυνίχου, με μια μουσική παράσταση που διερευνά με χιούμορ, οργή, τρυφερότητα και απελπισία το ψυχικό τοπίο της εποχής μας και τα όριά του. Μέσα από τη φόρμα του καμπαρέ και της περφόρμανς, η ηθοποιός, ο μουσικός performer Σπύρος Γραμμένος και ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης, επιχειρούν να συνομιλήσουν μεταξύ τους και κυρίως να μιλήσουν για το σήμερα και το αύριο...

ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ-ΥΠΟΓΕΙΟ

20 Οκτωβρίου 2016 έως 8 Απριλίου 2017 
"Η ζωή είναι ωραία! (Οδηγός ευδαιμονίας από τον Τσέχωφ)", σε σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη.
Επιλογή από γνωστά αριστουργηματικά μικρά διηγήματα του Άντον Τσέχωφ, σε μια παράσταση–σύνθεση με δραματουργικό όχημα τη μονόπρακτη κωμωδία "Η επέτειος" και άξονα τρία επιλεγμένα διηγήματα που περιλαμβάνονται στη διδακτική ύλη της λογοτεχνίας του Γυμνασίου και συμπληρώνονται από πέντε ακόμη εξαιρετικά μικρά διηγήματα. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται: Ο Βάνκας, Ένας αριθμός, O Παχύς και ο Αδύνατος, Η ζωή είναι ωραία, Η γαλοπούλα, Το τυχερό λαχείο, Μαθητική περιπέτεια, Καλά ξεμπερδέματα. 
Παίζουν: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Γεράσιμος Σκαφίδας, Νικορέστης Χανιωτάκης. Συμμετέχουν: Ερατώ Αγγουράκη, Αλεξάνδρα Καραναστάση, Φάνης Μιλλεούνης.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ-ΦΡΥΝΙΧΟΥ

23 Οκτωβρίου 2016 έως 9 Απριλίου 2017
"Ο Σέρλοκ Χολμς και το γαλάζιο ρουμπίνι" του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη.  
Το θέατρο της οδού Φρυνίχου μεταμορφώνεται σε Βικτωριανό Λονδίνο! Η αυθεντική ιστορία του Σέρλοκ Χόλμς, σε θεατρική διασκευή για παιδιά της Άνδρης Θεοδότου, έρχεται γεμάτη μυστήριο και περιπέτειες! Στον ρόλο του Σέρλοκ Χολμς ο Γιάννης Σαρακατσάνης.
Παίζουν: Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Γιάννης Σαρακατσάνης, Μαρία Τζάνη, Δημοσθένης Φίλιππας, Κίμων Φιορέτος.
Συμμετέχουν: Ευθύμης Χαλκίδης, Χριστίνα Κωστέα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
22 Οκτωβρίου 2016
Μια ολονυχτία για τον Σαίξπηρ
Στο πλαίσιο της "Γιορτής για τον Σαίξπηρ" που ξεκίνησε στο Θέατρο Τέχνης από τον Ιούνιο του 2016, για μια ολόκληρη νύχτα στη Φρυνίχου, έλληνες καλλιτέχνες θα τιμήσουν το έργο του μεγάλου δραματουργού.
Σύλληψη-επιμέλεια: Δηώ Καγγελάρη

1 έως 5 Νοεμβρίου 2016
Ο μύθος του Προμηθέα Γαλλία-Ελλάδα )
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Théâtre de Montreuil, Mathieu Bauer και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη πραγματοποιούν εργαστήριο πάνω στον μύθο του Προμηθέα, με φοιτητές των γαλλικών πανεπιστημίων Paris VIII και Paris X και νεαρούς ηθοποιούς αποφοίτους του Θεάτρου Τέχνης (πρόγραμμα IDEFIcréaTIC).

5 Δεκεμβρίου 2016
Εκδήλωση για την επέτειο 10 χρόνων από τον θάνατο του Γιώργου Λαζάνη

24 Ιανουαρίου 2017
"Ο Μπρεχτ στην Αθήνα" 
Ημερίδα με λογοτεχνικό-μουσικό-θεατρικό-κινηματογραφικό πρόγραμμα-αφιέρωμα στον Μπρεχτ με αφορμή την επέτειο της πρώτης παρουσίασης του Μπρεχτ στην Ελλάδα, στις 24 Ιανουαρίου 1957 ("Ο κύκλος με την κιμωλία", Θέατρο Τέχνης, σκηνοθεσία Καρόλου Κουν). 

Φεβρουάριος 2017
Εκδηλώσεις για την επέτειο 30 χρόνων από τον θάνατο του Καρόλου Κουν




Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: