Θεατρικοί Βηματισμοί στη Λέσβο
Το Θεατρικό Φεστιβάλ Λέσβου θα πραγματοποιηθεί από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο 2016, στην πόλη της Μυτιλήνης. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει μετακλήσεις θεατρικών παραστάσεων από την Αθήνα, διαλέξεις και σεμινάρια, καθώς και έκθεση θεατρικών κοστουμιών από το βεστιάριο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Οφσάιντ-εκτός παιδιάς
Ο Πολ και η Άννα δίνουν αγώνα να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στην κόρη τους, Λίζα, η οποία ονειρεύεται να σπουδάσει στις ΗΠΑ. Ο παππούς της οικογένειας και πατέρας της Άννας, Ζουζέπ, καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι στο διαμέρισμα που του πληρώνει η κόρη του, χρειάζεται φροντίδα "πλήρους απασχόλησης".
Φαίδρας έρως: αναζήτηση της αγάπης σε μια υλιστική κοινωνία
Το δωμάτιό του Ιππόλυτου είναι ένας σκουπιδότοπος: βρώμικες κάλτσες, ρούχα, σακουλάκια από καραμέλες, όλα πεταμένα στο πάτωμα. Από την οθόνη της τηλεόρασης πετιούνται μέσα στο χώρο και μέσα στο μυαλό του τηλεοπτικά σκουπίδια όπως και τα ερωτικά σώματα απορρίπτονται σαν σκουπίδια. Το στόμα του πετάει βρώμικες λέξεις που ζέχνουν περιφρόνηση και απόρριψη. Κανένα φως, καθόλου αέρας, κανένα προφυλακτικό συναίσθημα. Ο Ιππόλυτος είναι πρίγκιπας.
Αγγέλα στη Μονή Λαζαριστών
Αθήνα. Δεκαετία του ’50. Η Αγγέλα έρχεται από το χωριό της για να δουλέψει υπηρέτρια σε ένα αστικό σπίτι. Μνήμες της επαρχίας, έρωτες, όνειρα αλλά και ένας μυστηριώδης θάνατος μπερδεύονται, με φόντο μια Ελλάδα τραυματισμένη από τον Εμφύλιο, όπου κυριαρχούν η φτώχεια, η εκμετάλλευση, η αστυνομία, το όνειρο της φυγής, η μετανάστευση στην Αμερική.
Μακμπέθ: πολιτική και μεταφυσική στον βωμό των φιλοδοξιών
Μακμπέθ, όνομα αλλόκοτο σαν την ομίχλη της μακρινής Σκωτίας. Στα κάστρα ζουν σκιές, δολοφόνοι και υπνοβάτες. Μάγισσες ξεφυτρώνουν από τα δάση και τις λίμνες. Στο πεδίο των μαχών οι νίκες συγκλονίζουν το μυαλό: το αίμα ζητάει περισσότερο αίμα. Η πάλη ανάμεσα στο καλό και στο κακό γιγαντώνεται και γοητεύει την ψυχή, γιατί "το όμορφο είναι λάθος και το λάθος είναι όμορφο".
"Ρέκβιεμ" του Φερνάντο Ρενχίφο από την ομάδα Oberon
Με αφορμή τον "Σίσυφο" του Καμύ, ο Φερνάντο Ρενχίφο δημιούργησε το 2000 ένα θεατρικό ποίημα υψηλής αισθητικής, συν-θέτοντας αποσπάσματα από προσωπικά ημερολόγια, μικρές αγγελίες, φιλοσοφικούς στοχασμούς και λυρικές εικόνες. Ένα ηδονικό και συνάμα οδυνηρό ταξίδι από τα αρώματα, τις γεύσεις και τις μνήμες μιας ευτυχισμένης παιδικής ηλικίας έως τη βέβαιη αβεβαιότητα του σύγχρονου ανθρώπου, την αποδοχή και την περιφρόνησή της. Γιατί "…δεν υπάρχει μοίρα που να μη νικιέται με την περιφρόνηση".