Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

Erich Fromm: "Η αγάπη είναι τέχνη, όπως το να ζεις είναι τέχνη"

Leave a Comment
"Η αγάπη είναι τέχνη, όπως και το να ζεις είναι τέχνη. Αν θέλουμε να μάθουμε πώς να αγαπάμε πρέπει να αρχίσουμε με τον ίδιο τρόπο που θα ξεκινούσαμε αν θέλαμε να μάθουμε οποιαδήποτε άλλη τέχνη όπως τη μουσική, τη ζωγραφική, την ξυλουργική, ή την τέχνη της ιατρικής ή της μηχανολογίας.Ποια είναι τα απαραίτητα βήματα για να μάθει κανείς οποιαδήποτε τέχνη; Η διαδικασία για να μάθει κανείς μια τέχνη μπορεί να χωρισθεί κατάλληλα σε δύο μέρη: από τη μία, η βαθιά γνώση της θεωρίας, από την άλλη η βαθιά γνώση της πρακτικής.

Αν θέλω να μάθω την τέχνη της ιατρικής, πρέπει πρώτα να γνωρίζω τα δεδομένα για το ανθρώπινο σώμα και για τις ποικίλες ασθένειες. Όταν έχω όλη αυτή τη θεωρητική γνώση δεν είμαι κατά κανένα τρόπο ικανός στην τέχνη της ιατρικής.  Θα γίνω master αυτής της τέχνης, μόνο μετά από πολύ πρακτική εξάσκηση, μέχρι που τελικά τα αποτελέσματα της θεωρητικής γνώσης μου και πρακτικής, ζυμωθούν σε μια ολότητα- στην ενόρασή/ διαίσθησή μου, στην ουσία της βαθιάς γνώσης της κάθε τέχνης.

Αλλά εκτός από τη μάθηση της θεωρίας και της πρακτικής, υπάρχει ένας τρίτος παράγοντας απαραίτητος για να γίνει κανείς master κάθε τέχνης- η βαθιά γνώση της τέχνης θα πρέπει  να είναι ζήτημα ολοκληρωτικής ενασχόλησης. Δεν πρέπει να υπάρχει τίποτε άλλο στον κόσμο πιο σημαντικό από αυτήν την τέχνη. Αυτό είναι αλήθεια για την μουσική, την ιατρική, την ξυλουργική -και για την αγάπη.

Και πιθανόν εδώ βρίσκεται η απάντηση στην ερώτηση "γιατί οι άνθρωποι στην κουλτούρα μας προσπαθούν τόσο σπάνια να μάθουν αυτή την τέχνη", σε αντίθεση με τις ολοφάνερες αποτυχίες.

Σε αντίθεση με τη βαθιά δίψα για αγάπη, σχεδόν ο,τιδήποτε άλλο εκλαμβάνεται περισσότερο σημαντικό από την αγάπη: η επιτυχία, το κύρος, τα χρήματα, η δύναμη- σχεδόν όλη η ενέργειά μας χρησιμοποιείται για τη μάθηση του πώς να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, και σχεδόν κανένας για να μάθουμε την τέχνη της αγάπης".

ΕRICH FROMΜ, γερμανικής καταγωγής αμερικανός ψυχαναλυτής και κοινωνικός φιλόσοφος.

https://www.brainpickings.org/2015/10/29/the-art-of-loving-erich-fromm/
Μετάφραση: Etabel Niopa

Πίνακας: Yuri Pysar, "The nest of love"


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: