Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

Μια άσκηση στην Επίδαυρο

Leave a Comment
Με τον τίτλο Σύσσημον (αυτό που σημαίνει το ίδιο για σένα και γιά μένα, το συμφωνημένο σημάδι) και τον υπότιτλο Τα Κεφάλαια (όπως για χρόνια ήταν γνωστό), συγκεντρωμένο σε έναν εξαιρετικά φροντισμένο τόμο το εκτενές ποιητικό έργο του Νίκου Παναγιωτόπουλου,
που μέχρι πρότινος οι περισσότεροι γνωρίζαμε μόνο εκ φήμης.
Το βιβλίο αυτό που αποτελεί ένα από τα πιό ξεχωριστά επιτεύγματα της λογοτεχνίας μας στο πέρασμα από τον εικοστό στον εικοστό πρώτο αιώνα, καρπός σιωπηλής εργασίας μιας γεμάτης εικοσαετίας, είναι ένα ταξίδι στα όρια της πνευματικής διαμόρφωσής μας, χτισμένο πάνω στον αφηγηματικό καμβά ενός περιστατικού. Ανιχνεύονται πνευματικότητες που έχουν χαθεί με όλη τη γεωγραφία της ελληνικής γλώσσας παρούσα.
"Για το κείμενο που περιέχουν οι σελίδες αυτού του βιβλίου υπήρξε μια αρχική φάση "κλειστής" κυκλοφορίας -κράτησε από το 1988 έως το 1999. Εκείνα τα έντεκα χρόνια, εφτά μεγάλα χειρόγραφα τετράδια μιας αφήγησης σε ελεύθερο στίχο έγιναν εφτά τυπωμένες συνέχειες, ήγουν εφτά φυλλάδια εκτός εμπορίου (με διαστάσεις 30,2 x 22,5 εκ., χωρίς σελιδαρίθμηση) δουλεμένα στη μονοτυπία. [...] Τα δύο πρώτα φυλλάδια τυπώθηκαν από τον Εκηβόλο, το τρίτο από τον Σταύρο Μουστάνη και τη Λέσχη, το τέταρτο από τον Ίκαρο, με φροντίδα της Γεωργίας Παπαγεωργίου, και τα πέμπτο, έκτο και έβδομο από την "Εταιρεία Φίλων του Περιοδικού Εκηβόλος και των Εκδόσεων Το Ροδακιό" -η φροντίδα και η επιμέλεια ήταν του Βασίλη Διοσκουρίδη και της Τζούλιας Τσιακίρη. Κατόπιν -μετά το 1999-, όταν άρχισε η εργασία στα δύο κεφάλαια που θα απάρτιζαν τη συνέχεια, το όγδοο δηλαδή φυλλάδιο του βιβλίου, ξανακοιτάχτηκε παράλληλα όλο το έργο και ξαναδουλεύτηκε. Άλλα έξι χρόνια πέρασαν. [...]"
(απόσπασμα από το επίμετρο του ποιητή)

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Άσκηση Επίδαυρος-Σύσσημον, σε επεξεργασία κειμένου και σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα.

Η καινούργια δουλειά της Εταιρείας Θεάτρου Χώρος, βασίζεται στο Σύσσημον ή Τα κεφάλαια του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ο Σίμος Κακάλας εμπλουτίζει το κείμενο με σπαράγματα των τριων τραγικών (Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη), προσπαθώντας να μιλήσει για την πορεία του ανθρώπου προς την αυτογνωσία. Πρόκειται για μια παράσταση εν εξελίξει με ηθοποιούς και μουσικούς επί σκηνής.
Η Εταιρεία Θεάτρου Χώρος επιστρέφει στις απαρχές πιστεύοντας ότι "σήμερα όπου όλοι φωνάζουν ταυτόχρονα, και ό,τι μας απασχολεί κρατάει μόνο μια στιγμή, οφείλουμε να αναμετρηθούμε με μεγέθη που μας ξεπερνούν, να φορέσουμε τα πρόσωπα των ανθρώπων που πέρασαν και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Η Άσκηση Επίδαυρος-Σύσσημον είναι ένα συμφωνημένο σημάδι μεταξύ του θιάσου και των θεατών, μια απελπισμένη κίνηση να αποκτήσουν φωνή τα στόματα αυτών που δεν έχουνε στον ήλιο μοίρα".

Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλαν
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης.

Παίζουν: Έλενα Μαυρίδου, Δήμητρα Κούζα, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Κρανιώτης.

Μουσικοί: Κωστής Κυριτσάκης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Χρήστος Μπάρμπας.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 31 Αυγούστου 2013, στις 20:00.
Εισιτήρια: 15 (Ζώνη Α'), 10 (Άνω Διάζωμα), 5 (φοιτητικό, ανέργων. αμεα).


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: