Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

Η αρχή του ονείρου για τον Charlie Chaplin

Leave a Comment
   Περίπου δώδεκα χρονών, ο Charlie Chaplin, έπαιξε τον πρώτο του ρόλο στο θέατρο. Αυτό το διάστημα, η μητέρα του βρισκόταν για δεύτερη φορά στο άσυλο, ενώ ο μεγαλύτερος αδερφός του, Sydney, είχε γυρίσει μόλις από δρομολόγιο που εκτελούσε το πλοίο στο οποίο εργαζόταν. Έτσι κατάφερε να αγοράσει στον Charlie ένα καινούριο κοστούμι, με το οποίο o τελευταίος παρουσιάστηκε σε διάφορους θιάσους ζητώντας να συμμετάσχει σε κάποια παράσταση.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι γενικότερα, υπήρξε καταλυτική η παρουσία του Sydney στη ζωή του Charlie. Eίχαν μια ουσιαστικά αδερφική σχέση. Σ' αυτό, σημαντικό ρόλο έπαιξε η μεγαλοψυχία και των δύο Chaplin.

[...]"Επέστρεψα στο σπίτι με το λεωφορείο, ζαλισμένος από ευτυχία, και τότε άρχισα να συνειδητοποιώ σε όλη του την έκταση αυτό που μου είχε συμβεί. Ξαφνικά άφηνα πίσω μου μια ζωή φτώχειας, για να γνωρίσω ένα πολυπόθητο όνειρο - ένα όνειρο για το οποίο τόσο συχνά μιλούσε η μητέρα μου και τόσο το είχε ποθήσει. Θα γινόμουν ηθοποιός! Όλα είχαν συμβεί τόσο γρήγορα, τόσο απρόοπτα. Ξεφύλλιζα συνέχεια τον ρόλο μου - είχε ένα καινούριο καφέ κάλυμμα, χάρτινο-, ήταν το πιο σημαντικό χαρτί που κράτησα ποτέ στα χέρια μου. Την ώρα που ήμουν στο λεωφορείο, αντιλήφθηκα πως είχα διαβεί ένα σημαντικό κατώφλι. Δεν ήμουν πια ένας απόκληρος της φτωχογειτονιάς. Ήμουν μια θεατρική προσωπικότητα. Ήθελα να κλάψω. 
   Τα μάτια του Σίντνεϋ υγράνθηκαν όταν του είπα όσα είχαν συμβεί. "[...]

Η παράσταση "δεν ήταν επιτυχία". Όμως η παρουσία του νεαρού ηθοποιού ξεχώρισε. Έγραψαν γι' αυτόν οι Τόπικαλ Τάιμς του Λονδίνου σε μια γενικότερα αρνητική κριτική για την παράσταση:

[...]"Όμως υπάρχει ένα και μοναδικό στοιχείο που τα αντισταθμίζει αυτά: ο ρόλος του Σάμι, του μικρού εφημεριδοπώλη, ενός πανέξυπνου Άραβα των δρόμων του Λονδίνου, στον οποίο οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό το κωμικό στοιχείο. Όσο τετριμμένος και ξεπερασμένος κι αν ήταν,ο Σάμι έγινε εξαιρετικά διασκεδαστικός χάρη στο δάσκαλο Τσαρλς Τσάπλιν, που είναι παιδί αλλά λαμπρός και δυνατός ηθοποιός. Ποτέ δεν είχα ακούσει γι' αυτό το αγόρι, αλλά ελπίζω να ακούσω πολύ μεγάλα πράγματα γύρω από το όνομά του στο προσεχές μέλλον". Ο Σίντνεϋ αγόρασε μια ντουζίνα φύλλα. [...]

Αναμφισβήτητα, ο κριτικός αυτής της εφημερίδας ήταν ένας άνθρωπος που γνώριζε καλά τη δουλειά του.

                                                                                                                             Επιμέλεια: Etabel Niopa

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: