Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

Ο "λυκάνθρωπος" φιλόσοφος Mark Rowlands

Leave a Comment
-->
  Μια αληθινή ιστορία της ... αλήθειας για τον άνθρωπο και τη ζωή
 Βιβλίο: Rowlands Mark, Ο φιλόσοφος και ο λύκος, μτφρ. Ελένη Βαχλιώτη, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα, 2010.

  O Mark Rowlands, καθηγητής φιλοσοφίας του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, υιοθετεί ένα λύκο. Μέσα από τη συμβίωσή του με αυτό το άγριο ζώο, ο Rowlands οδηγείται σε συμπεράσματα για το πιο καταστροφικό και αλαζονικό ζώο, τον άνθρωπο. Οι σκέψεις του αφορούν την αγάπη, το θάνατο, την ευτυχία, την ανθρώπινη φύση. Παρακάτω, παρουσιάζονται συνοπτικά κάποιες από τις βασικές θέσεις του. 
Σχετικά με την αγάπη
  • Αγάπη= Αφοσίωση
  Σχετικά με την ανθρώπινη φύση
  •   Η ανθρώπινη φύση συνδέεται με αυτή των πιθηκοειδών, η οποία γέννησε και διατηρεί ακόμη τη μηχανορραφία, την εξαπάτηση και την υποκρισία. Η ειδοποιός διαφορά του πιθήκου με όλα τα υπόλοιπα ζώα είναι ότι αυτός είναι υπεύθυνος για την ανακάλυψη του δόλου. Εξαιτίας του δόλου εμφανίζεται στον πίθηκο η αίσθηση δικαίου.
  «Όσο πιο αντιπαθητικό είναι ένα ζώο, τόσο πιο κακό είναι, και όσο λιγότερο είναι διατεθειμένο να συνδιαλλαγεί με τα υπόλοιπα του είδους του, τόσο περισσότερο αναγκαία του είναι η αίσθηση του δικαίου. Μόνον ο πίθηκος έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι το μοναδικό πλάσμα σε όλη τη φύση που είναι τόσο αντιπαθητικό ώστε να πρέπει να γίνει ηθικό ζώο.
  Ό,τι καλύτερο έχουμε μέσα μας προέρχεται από ό,τι χειρότερο έχουμε. Κι αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό. Είναι όμως κάτι που θα θέλαμε να το έχουμε υπ’ όψη μας».
  •  Η φύση του λύκου, αντίθετα με όλα τα παραπάνω, συμβολίζει ένα «ξέφωτο» στον ανθρώπινο χαρακτήρα.
Σχετικά με το θάνατο
  •   Σύμφωνα με τον γερμανό φιλόσοφο Heidegger αλλά και με το συγγραφέα, οι άνθρωποι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία προς το μέλλον (Είναι-προς-το-μέλλον). Ο άνθρωπος κάνει σχέδια και πράξεις στο παρόν που συχνά αφορούν το μέλλον. Έτσι λοιπόν, ο θάνατος είναι τόσο τρομερός, γιατί ανακόπτει την εξέλιξη των επιθυμιών και του μέλλοντός μας.
Σχετικά με την ευτυχία
  •   Αντίθετα με όλες τις θεωρίες περί ευτυχίας που τα τελευταία χρόνια μάς έχουν κατακλύσει, ο συγγραφέας πιστεύει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε τη στιγμή, γιατί είμαστε «έγχρονα» όντα και σκεφτόμαστε πάντα την παροντική στιγμή σε συνάρτηση με το παρόν και το μέλλον. («Κάθε στιγμή κουβαλάει στην πλάτη της τα φαντάσματα του παρόντος και του παρελθόντος». «Βλέπουμε μέσα από τις στιγμές τι βρίσκεται πριν και μετά από αυτές. Γι’ αυτό τις χάνουμε»).
  •   Οι «ευτυχιομανείς» αναζητούν την ευτυχία πάντα σε κάτι καινούριο και δεν μπορούν να δεχτούν ότι ευτυχία μπορεί να υπάρξει σε κάτι παλιό και οικείο. 
  •   Ο κάθε άνθρωπος αδυνατεί να νιώσει ευτυχισμένος γιατί μετρά την ευτυχία του σύμφωνα με αυτά που έχει (όπως ο πίθηκος) και όχι σύμφωνα με αυτό που είναι (όπως ο λύκος).
  Ο λύκος μάς διδάσκει ότι «το βασικό είναι να είσαι, όχι να έχεις».

Υ.Γ. Όσο λιγότερο "πιθηκίζουμε", τόσο καλύτερα!
                                                                                    Etabel Niopa
 
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: