Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

Heinrich Von Kleist : Τα Δύο Εγώ

Leave a Comment

Heinrich Von Kleist, Αμφιτρύων, μτφρ. Γιώργος Δεπάστας, Νεφέλη, Αθήνα, 2005.

« [...] Σας δίνω όρκο, πως εγώ, που έφυγα μονός απ’ το στρατόπεδο, βρέθηκα ξαφνικά διπλός στη Θήβα, πως με αντίκρισα εδώ με γουρλωμένα μάτια, πως ο Εγώ που τώρα στέκεται μπροστά σας, πτώμα απ’ την κούραση κι από την πείνα, βρήκε τον άλλο Εγώ, που βγήκε απ’ το σπίτι φρέσκος-φρέσκος κι ήταν θηρίο ανήμερο˙ πως και οι δύο αυτοί Εγώ, γεμάτοι ζήλο να εκτελέσουν ο καθένας χωριστά τη διαταγή σας, αμέσως έστησαν καυγά, ώσπου ο Εγώ εγώ αναγκάστηκε να καταφύγει πάλι στο στρατόπεδο, γιατί φέρθηκε ανόητα, σα γάιδαρος [....]».

        ΣΧΟΛΙΟ

  Τι θα γινόταν αν κάποτε ανακαλύπτατε ότι υπάρχει ένας σωσίας σας; Ότι αυτός ο άλλος, ο ίδιος με εσάς, μπαίνει στο σπίτι σας και απολαμβάνει τα πλεονέκτηματα του σπιτιού και την αγάπη των οικείων σας;

  Ο Αμφιτρύωνας, στο θεατρικό έργο του ιδιοφυούς Κλάιστ, έχει πέσει θύμα της πλεκτάνης του Δία. Ο τελευταίος μεταμορφώνεται σε έναν άλλο Αμφιτρύωνα για να γευτεί τον έρωτα  της γυναίκας του Αλκμήνης.

  Παρακολουθούμε έτσι κατά τη διάρκεια του έργου δύο Αμφιτρύωνες, που ισχυρίζονται και οι δύο ότι είναι ο ένας και μοναδικός Αμφιτρύωνας. Ο ένας εξαπατά, ενώ ο άλλος όχι. Ο απατεώνας είναι ένας δεύτερος εαυτός. Ποια λειτουργία μπορεί να έχει ένας δεύτερος εαυτός; Ο Κλάιστ πάντως στηρίζεται σε αυτό το τέχνασμα για να μας κάνει να αμφιβάλουμε για ο,τιδήποτε θεωρούμε δεδομένο.

  Ο καθένας από μας μπορεί να σκαρφιστεί ένα δεύτερο εαυτό. Στο δεύτερο εαυτό μας «φορτώνουμε» όλα αυτά που θα θέλαμε να είμαστε. Ο δεύτερος εαυτός είναι κάποτε πολύ καλύτερος από μας, είναι αυτός που στο μέλλον «θα τα καταφέρει».
Άλλοτε πάλι θυμώνουμε με το δεύτερο εαυτό μας. Πολλές φορές τού επιρρίπτουμε ευθύνες για αυτά που μας «ξέφυγαν» ή τα «κακά» που διαπράξαμε. Σε στιγμές απόγνωσης μπορεί ακόμη και να τού απευθυνθούμε ζητώντας βοήθεια: «Και τώρα τι κάνουμε;».

  Παρόλο που θέλουμε μια ειλικρινής σχέση μαζί του, η εξαπάτηση πολλές φορές συνεχίζεται.

  Ο δεύτερος εαυτός μας είναι δημιούργημα του πρωτόλειου εαυτού μας. Πιθανόν η ίδια η φύση μας να τον δημιουργεί, γιατί τον έχει ανάγκη.

  Ας μην ξεχνάμε άλλωστε και ότι «ο άνθρωπος είναι ζώον κοινωνικόν». Και ποια καλύτερη παρέα μπορούσε πρωτίστως να βρει, εκτός από τον εαυτό του; 

                                                                                       Etabel Niopa
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: