Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Frida κι άλλο" (Θέατρο Τ, 28/5-1/6), "Χειμωνιάτικο παραμύθι" (Θέατρο ΕΜΣ, 1-3/6), "Η Ευθαλία του Γαλατά" (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, 7-10/6), "Αναζητώντας τον Αττίκ" (Μέγαρο Μουσικής, 7-12/6)

Ο Ερρίκος Ίψεν μάς αποκαλύπτει το φόβο του ήρωά του Σόλνες

Leave a Comment

Βιβλίο: Ίψεν Ερρίκος, Ο οικοδόμος Σόλνες, μτφρ. Λέων Κουκούλας, Γκοβόστης, χ.χ.

ΓΙΑΤΡΟΣ ΧΕΡΝΤΑΛ: Όμως σ ε ι ς, - σεις ο ίδιος,- ανεβήκατε πολύ ψηλά από τότε. Αρχίσατε σαν ένα φτωχόπαιδο από την επαρχία – και τώρα είστε ο πρώτος ανάμεσα στους ομότεχνούς σας. Αχ ναι, κύριε Σόλνες, είχατε αληθινά εξαιρετική τύχη!

ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑΣ ΣΟΛΝΕΣ (τον κοιτάζει με ανησυχία): Ναι, όμως ακριβώς
α υ τ ό με κάνει και αγωνιώ.

ΓΙΑΤΡΟΣ ΧΕΡΝΤΑΛ: Αγωνιάτε; Επειδή είχατε τύχη;

ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑΣ ΣΟΛΝΕΣ: Ούτε στιγμή δεν ησυχάζω απ’ αυτήν την αγωνία – ούτε στιγμή. Γιατί, βλέπετε, μια μέρα πρέπει νάρθει και η ήττα.

ΓΙΑΤΡΟΣ ΧΕΡΝΤΑΛ: Ανοησίες! Κι από ποιον θα νικηθείτε;

ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑΣ ΣΟΛΝΕΣ (σταθερά και με βεβαιότητα): Από τα νιάτα.

ΓΙΑΤΡΟΣ ΧΕΡΝΤΑΛ: Μπα! Τα νιάτα! Όσο ξέρω, δεν είστε ακόμα απόμαχος. Α όχι, - στέκεστε σήμερα τόσο γερά στα πόδια σας όσο ποτέ πρωτύτερα.

ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑΣ ΣΟΛΝΕΣ: Η ανατροπή έρχεται. Την προαισθάνομαι. Τη νιώθω να πλησιάζει ολοένα. Κάποιος θα παρουσιαστεί με την αξίωση να του παραχωρήσω τη θέση μου! Κι όλοι οι άλλοι θα ορμήσουν ξοπίσω του με απειλές και φωνές: Κάνε μας τόπο – τόπο! Ω, να το δείτε γιατρέ. Μια μέρα θάρθουν τα νιάτα και θα μου χτυπήσουν την πόρτα –

ΓΙΑΤΡΟΣ ΧΕΡΝΤΑΛ (γελώντας) : Ε, ας πούμε πως έρχονται, κι έπειτα;

ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑΣ ΣΟΛΝΕΣ: Ρωτάτε; Έπειτα όλα τελειώνουν πια με τον πρωτομάστορα Σόλνες.

ΣΧΟΛΙΟ

Τα νιάτα είναι ο ομφάλιος λώρος της άνοιξης. Ο σφυγμός τους ταυτόσημος. Σήμερα  οι «γηραιοί» στην πολιτική εξουσία του χειμώνα  -σαν τον Σόλνες-  νιώθουν κάποτε άβολα, σκεπτόμενοι τα «νιάτα» που ενδεχομένως και να ‘ρθουν. Βουλιάζουν ακόμη περισσότερο  τα πόδια τους κάτω από τα έδρανα της εξουσίας. Έτσι, μη αναστρέψιμα, τρέφεται η αλλαγή.
Γιατί όπως σε άλλο σημείο αναφέρει ο Σόλνες,  οι άνθρωποι  «όταν επιθυμούν, όταν εύχονται και θέλουν κάτι –έτσι με πείσμα και με επιμονή– το πετυχαίνουνε στο τέλος». 

                                                                                 E.N.
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: