Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Αχαρνής" (Θέατρο Δάσους, 18-20/7), "Από τον γάμο στο διαζύγιο" (Θέατρο Κήπου, 23-24/7)

O Μαρκ Τουέιν για τα μικρά και μεγάλα ψέμματα

Leave a Comment
Τουέιν Μαρκ, Η τέχνη του ψεύδους, μτφρ. Κατερίνα Σχινά, Ποταμός, Αθήνα, 2010.

  [...] Από την αρχή της υπόθεσης Ντρέιφους, ως το τέλος της, όλη η Γαλλία, εκτός από μια χούφτα ιπποτών της ηθικής, έμεινε βουβή κάτω από το ασφυκτικό ψεύδος της σιωπηλής επιβεβαίωσης- της βουβής συναίνεσης ότι δεν γινόταν καμιά αδικία εις βάρος του καταδιωκόμενου και ανυπεράσπιστου εκείνου άνδρα. Η ίδια ασφυκτική ατμόσφαιρα κάλυψε πρόσφατα και την Αγγλία, όταν πάνω από το μισό του πληθυσμού της συνομολογούσε σιωπηλά ότι δεν ξέρει πως ο κ. Τσάμπερλεν προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν πόλεμο στη Νότια Αφρική και είναι πρόθυμος να πληρώσει εξωφρενικές τιμές για τον εξοπλισμό. 
   Έχουμε λοιπόν παραδείγματα τριών επιφανών δήθεν πολιτισμών που καλλιεργούν το ψεύδος της σιωπηλής επιβεβαίωσης. Μπορούμε να βρούμε και άλλα παραδείγματα σ' αυτές τις τρεις χώρες; Νομίζω ναι. Ίσως όχι τόσο πολλά, ας πούμε ένα δισεκατομμύριο-απλώς για να μείνουμε εντός κάποιων ορίων. Καλλιεργούν, λοιπόν, αυτές οι χώρες το είδος του ψεύδους που περιέγραψα, μέρα τη μέρα, σε εκατοντάδες παραλλαγές, χωρίς καμιά ανάπαυλα; Ναι, γνωρίζουμε πως αυτό όντως ισχύει. Η παγκόσμια συνωμοσία του ψεύδους της σιωπηλής επιβεβαίωσης δουλεύει σκληρά παντού και πάντα, πάντοτε προς όφελος μιας ηλιθιότητας ή μιας φενάκης, ποτέ προς όφελος ενός καλού ή αξιοσέβαστου σκοπού. Είναι το πιο ταπεινό και άθλιο ψεύδος; Έτσι φαίνεται. Αιώνες ολόκληρους μοχθούσε βουβά προς όφελος του δεσποτισμού, της αριστοκρατίας, της δουλείας (είτε αυτή ήταν οικιακή, είτε θρησκευτική, είτε στρατιωτική) και κρατούσε αυτούς τους θεσμούς ζωντανούς, και τους κρατάει ζωντανούς ακόμα, εδώ κι εκεί και παραπέρα, σε όλη την υδρόγειο σφαίρα. Και θα συνεχίσει να τους κρατάει ζωντανούς ώσπου το ψεύδος της σιωπηλής επιβεβαίωσης να αποσυρθεί από την ενεργό δράση- της σιωπηλής επιβεβαίωσης ότι δεν συμβαίνει τίποτα που να το γνωρίζουν οι έντιμοι και οι ευφυείς και να είναι υποχρεωμένοι, ως εκ του καθήκοντος τους, να το σταματήσουν.
  Και τώρα φτάνω στο εξής: όταν ολόκληρες φυλές και λαοί συνωμοτούν για να διαιωνίσουν γιγάντια, βουβά ψεύδη προς όφελος της τυρρανίας, γιατί να μας ενδιαφέρουν τα ασήμαντα ψέματα που λένε τα άτομα; Γιατί προσπαθούμε να εμφανίσουμε την αποχή από το ψέμα ως αρετή; Γιατί θέλουμε να εξαπατάμε τους εαυτούς μας κατ' αυτόν τον τρόπο; Γιατί βοηθάμε ανενδοίαστα ένα έθνος να ψεύδεται,ενώ ντρεπόμαστε να πούμε ένα μικρό ψεματάκι οι ίδιοι; Γιατί να μη θεωρούμαστε τίμιοι και αξιοσέβαστοι και να ψευδόμαστε κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία; Θέλω να πω, γιατί πρέπει να είμαστε συνεπείς και ή να λέμε ψέματα συνέχεια ή να μη λέμε καθόλου; Γιατί να βοηθάμε το έθνος να ψεύδεται όλη μέρα και μετά να αρνούμαστε να πούμε ένα μικρό, ατομικό, ιδιωτικό ψεύδος προς όφελός μας πριν πάμε για ύπνο; Απλώς για να ευχαριστηθούμε, εννοώ, και για να διώξουμε την ταγκή γεύση του μεγάλου ψεύδους από το στόμα μας. 
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: