Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Frida κι άλλο" (Θέατρο Τ, 28/5-1/6), "Χειμωνιάτικο παραμύθι" (Θέατρο ΕΜΣ, 1-3/6), "Η Ευθαλία του Γαλατά" (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, 7-10/6), "Αναζητώντας τον Αττίκ" (Μέγαρο Μουσικής, 7-12/6)

TO ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ Η ΖΩΗ

Leave a Comment
 Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή κι όλοι οι άντρες και γυναίκες απλοί ηθοποιοί (Σαίξπηρ, Όπως σας αρέσει)

   Το θέατρο υποστηρίζεται από τους δημιουργούς του, οι οποίοι μοχθούν για ακρίβεια και καθαρότητα. Για τους τελευταίους, το αίτημα αυτό, είναι δικαίωμα και υποχρέωση. Όπως ένα σκυλί βρέχεται και αμέσως τινάζεται για να διώξει από πάνω του το περιττό βάρος του νερού, έτσι και το θέατρο για να λειτουργήσει σωστά δεν μπορεί να αντέξει στη σκηνή του τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Οι δημιουργοί του ως μετενσαρκωμένοι Αδάμ, περιφέρονται στο σκηνικό παράδεισό τους. Τολμούν για λίγο να γίνουν οι ίδιοι θεοί. Με υλικό από το σώμα τους, πλάθουν ένα καινούριο, που έχει τη δική του κωμικοτραγική ιστορία. 
  Η ζωή, είναι κι αυτή ένα «θέατρο», μόνο που λειτουργεί χωρίς την προστασία των κανόνων του πραγματικού θεάτρου. Δρα εκτός της θεατρικής σύμβασης, στην απλή καθημερινή ζωή. Εμείς με την παρηγοριά του ανακουφισμένου που δεν χρειάστηκε να πληρώσει εισιτήριο, αναταραζόμαστε όταν τελικά αντιληφθούμε ότι χωρίς κανόνες δεν υπάρχει σωτηρία, κι ότι μάλιστα από ηθοποιοί μπορεί να βρεθούμε στη θέση των θεατών ή το αντίστροφο. Στις στιγμές της κορύφωσης έρχεται το πρώτο σοκ. «Λουζόμαστε» το πρόβλημα. Έπειτα, υπομένουμε, δουλεύουμε σκληρά, αισιοδοξούμε, απαισιοδοξούμε, αποκαλυπτόμαστε, αλληλοκαλυπτόμαστε, γκρινιάζουμε, λέμε ψέμματα, γινόμαστε κυνικοί, υποσχόμαστε, υπεκφεύγουμε. Έτσι φτάνει κάποτε η στιγμή που -αν μπορέσουμε- είναι σωτήριο να εφαρμόσουμε τον κανόνα του θεάτρου της ακρίβειας και καθαρότητας στη ζωή μας. Να σταθούμε με εντιμότητα απέναντι στην κατάσταση και να τινάξουμε το περιττό βάρος που αυτή μας φόρτωσε.
   Έτσι ή αλλιώς, το τέλος του δράματος πάντα έρχεται. Ακόμη κι αν η ζωή είναι  ένα ψέμμα, το θέατρο διδάσκει ότι χρήσιμο είναι να σταθούμε απέναντί της, με όση αλήθεια διαθέτουμε κάθε φορά.


                                                                                    Ε.Ν.
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: