Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Frida κι άλλο" (Θέατρο Τ, 28/5-1/6), "Χειμωνιάτικο παραμύθι" (Θέατρο ΕΜΣ, 1-3/6), "Η Ευθαλία του Γαλατά" (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, 7-10/6), "Αναζητώντας τον Αττίκ" (Μέγαρο Μουσικής, 7-12/6)

Ο Πέτρος Μπίκος περί μιας πραγματικότητας που άφησαν πίσω τους κάποιοι μετανάστες

Leave a Comment
Μπίκος Πέτρος, Φωτογραφίες στον καθρέφτη, Μνήμη, Αθήνα, 1987.


  Την ιδέα για τούτη την ιστορία μού την έδωσε ένας γέρος που γνώρισα σ’ ένα από κείνα τα χωριά μας, που πάνω του έτυχε να πέσει περισσότερη η «ευλογία» της μετανάστευσης. Περπάταγε αργά, τραβώντας το γαϊδούρι του. Με το ελεύθερο χέρι του έβγανε κάθε τόσο απ’ την τσέπη του κάτι και το κύτταγε κρυμένο στη χούφτα του. «Τι να κυττάει τούτος ο γέρος;» αναρωτήθηκα και μπήκα στην περιέργεια να μάθω.
  Τούπιασα την κουβέντα κι έμαθα. Ήτανε μια φωτογραφία του γιου του απ’ την Αυστραλία. Του μοναδικού του παιδιού. Η γριά του πεθαμένη κι εκείνος άρρωστος.
 -   Πώς ζεις; Τον ρώτησα.
 -    Καλά παιδάκι μου. Σάμπως θέλω και πολλά πράματα εγώ. Ένα πιάτο φαΐ βρίσκεται..
 Σταμάτησε, αλλά κατάλαβα πως ήθελε να πει κάτι ακόμη. Τον άφησα να τελειώσει:
- ... Κάθομαι όσο να βρει το σπίτι ανοιχτό. Ύστερα θα φύγω...
-  Θα γυρίσει;
-  Έτσι μου γράφει.
Δεν είπαμε τίποτ’ άλλο. Στο πρώτο στρίψιμο του δρόμου τον αποχαιρέτησα και τον άφησα.
  Μέχρι το βράδυ γύριζα σ’ εκείνο το χωριό. Βούλιαξα στην ερημιά. Σπίτια ακατοίκητα με τα πορτοπαράθυρα να χάσκουνε, αυλές πνιγμένες στ’ αγκάθια, γλάστρες αναποδογυρισμένες, πηγάδια γιομάτα ξύλα και πλαστικές σακκούλες, κήποι κατάξεροι και κληματαριές ακλάδευτες να ξεψυχάνε πεσμένες πάνω στο χώμα...
  Φωνή παιδιού πουθενά. Μόνη ανθρώπινη παρουσία λιγοστές γέρικες φιγούρες που αργοπερπατάγανε (με μια φωτογραφία, σίγουρα στην τσέπη τους) ανάμεσα στα χαλάσματα.
  Έτσι παρακινήθηκα να γράψω τούτη την ιστορία. Εξομολογούμαι: Πιστεύω πως μ’ αυτό θ’ αντιπαλέψω την μετανάστευση και την ερημιά της. Και δεν με νοιάζει που θα πούνε μερικοί: «Δον Κιχώτης κι αυτός...».
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: