Από το Blogger.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "Frida κι άλλο" (Θέατρο Τ, 28/5-1/6), "Χειμωνιάτικο παραμύθι" (Θέατρο ΕΜΣ, 1-3/6), "Η Ευθαλία του Γαλατά" (Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, 7-10/6), "Αναζητώντας τον Αττίκ" (Μέγαρο Μουσικής, 7-12/6)

O Rudolf Arnheim περί του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε την τέχνη

Leave a Comment
Arnheim Rudolf, Τέχνη και Οπτική Αντίληψη, μτφρ. Ιάκωβος Ποταμιάνος, Θεμέλιο, 2005. 

 Η τέχνη κινδυνεύει να πνιγεί στα λόγια. Σπανίως εμφανίζεται κάποιο καινούριο δείγμα το οποίο θα αποδεχόμασταν ως γνήσια τέχνη, ενώ μας κατακλύζει μια πλημμύρα βιβλίων, άρθρων, διατριβών, διαλέξεων, έντυπων οδηγών - όλα έτοιμα να μας πουν τι είναι και τι δεν είναι τέχνη, τι έγινε από ποιον και πότε και γιατί, και εξαιτίας τίνος. Μας στοιχειώνει η οπτασία ενός μικρού ντελικάτου σώματος να κατατέμνεται από ένθερμα πλήθη ανειδίκευτων χειρουργών και αναλυτών. Και επειδή στην εποχή μας, σκεπτόμαστε και μιλάμε τόσο πολύ γύρω από την τέχνη,αυτό μας ωθεί να θεωρήσουμε ότι η τέχνη είναι επισφαλής. 
  Όμως μια τέτοια διάγνωση ίσως είναι επιφανειακή. Είναι αλήθεια ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική σχεδόν για κανέναν, αλλά αν αναζητήσουμε τις αιτίες πιο προσεκτικά, θα ανακαλύψουμε ότι είμαστε κληρονόμοι ορισμένων πολιτιστικών συνθηκών όχι μόνο ακατάλληλων για καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και που ενθαρρύνουν ένα λανθασμένο τρόπο σκέψης σχετικά μ' αυτήν. Οι εμπειρίες και οι ιδέες μας τείνουν να είναι κοινές αλλά όχι βαθιές, ή βαθιές αλλά όχι κοινές. Η ικανότητα του να κατανοούμε πράγματα με τις αισθήσεις έχει περιπέσει σε αχρηστία.[...] Η έμφυτη ικανότητα του να κατανοεί κανείς με τα μάτια έχει πέσει σε λήθαργο και πρέπει να αφυπνισθεί.[...]

                                                            "Πηγή": Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεάτρου
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

0 comments: